Ήπειρος

Στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, απλώνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, μια έκταση γης με όμορφες ακτές που σμίγουν στο βάθος με βουνά απλόχερα σπαρμένα, που χαίρεσαι την εξαιρετική άγρια ομορφιά τους. Αυτή είναι η Ήπειρος. ‘Ομως η ‘Ηπειρος δεν τελειώνει εκεί, και σ’αυτή τη σελίδα θα το δείτε..

Βόρεια Ήπειρος

Από τα πανάρχαια χρόνια ζούσαν εκεί πολλά και διάφορα Ελληνικά φύλα όπως οι Θεσπρωτοί, οι Χάονες, οι Μολοσσοί. Αλβανοί δεν υπήρχαν στην περιοχή ούτε συνόρευαν με την αρχαία Ελλάδα. Οι Αλβανοί εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων το 1100 μχ. Έως το 1913 η Βόρεια Ήπειρος και η Νότια Ήπειρος αποτελούσαν μια ενιαία γεωγραφική ενότητα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Έλληνες διεκδικούσαν την περιοχή ως το τμήμα της Ηπείρου και οι Αλβανοί διεκδικούσαν την ίδια ως τμήμα την Νότιας Αλβανίας. Αν και τα ελληνικά επιχειρήματα ήταν ισχυρά και βασίζονταν στην ελληνορθόδοξη πλειοψηφία που κατοικούσε στην περιοχή τελικά δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν αναίμακτα την περιοχή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα βασικά αντεπιχειρήματα των Αλβανών ήταν ότι κατοικούσαν εκεί αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο μεγάλοι αποκομμένοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος

Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (1940-1941) ο ελληνικός στρατός ξαναπήρε για ακόμη μια και τελευταία φορά την Β. Ήπειρο. Η απελευθέρωση αυτή τη φορά ήταν από τους Ιταλούς, που είχαν καταλάβει αμαχητί ολόκληρη την Αλβανία το 1939. Η προέλαση του στρατού και η απελευθέρωση κάθε πόλης γιορταζόταν όχι μόνο από τους αυτόχθονες Έλληνες των περιοχών αυτών αλλά και από όλη την Ελλάδα που ζούσε στον παλμό των επιχειρήσεων στα βουνά της Β. Ηπείρου. Τελικά μετά την συνθηκολόγηση και την παράδοση στους Γερμανούς, οι Ιταλοί επέστρεψαν στην Β. Ήπειρο και συμπεριφέρθηκαν στους κατοίκους με αφάνταστη σκληρότητα, όπως και οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Έκαψαν πάνω από 6.200 σπίτια ενώ υπολογίζεται ότι εκτέλεσαν 1.700 Έλληνες.

Λευτεριά στη Βόρειο Ήπειρο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφηκε από την Ελλάδα, την Αλβανία και τις «Μεγάλες Δυνάμεις» στις 17 Μαΐου 1914, μετά από πολλούς αγώνες και νίκες των Αυτονομιστών. Αυτό όριζε την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα με το Πρωτόκολλο αυτό:
  • η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
  • εξασφαλίζεται ειδική ελευθερία και η συγκρότηση ειδικού σώματος Χωροφυλακής και η Βόρειος Ήπειρος έχει τα δικά της δικαστήρια.
  • η Ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
  • απαγορεύεται η είσοδος και η στάθμευση στις δύο επαρχίες «στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων»
  • αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Βεβαίως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τίποτα από τα συμφωνηθέντα.

Παρόλα αυτά, ο Μητροπολίτης Ανδρέας, ως ιερό καθήκον και υποχρέωση, κρατά άσβεστη τη φλόγα που άναψε ο Μεγάλος Σεβαστιανός. Συνεχίζει τον Αγώνα του, εφαρμόζοντας την πνευματική του διαθήκη.

Σε αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, που συνεχίζει ο κ.κ. Ανδρέας, την Κυριακή που μας πέρασε παρευρέθη πλήθος Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών Πατριωτών. Όλοι μαζί απαίτησαν και φώναξαν για την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου αλλά και ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις των Αλβανών.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας με τον φλογερό λόγο του μίλησε για τους εσωτερικούς εχθρούς τις Ελλάδος, δράττοντας την ευκαιρία να σχολιάσει τα γεγονότα στο Πάντειο, όπου οι ψευδοεπιστήμονες υποστήριζαν τους Αλβανούς στο ζήτημα της «Τσαμουριάς».

Στο Δελβινάκι έδωσαν το παρόν και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης, η ηρωική δασκάλα στο πομακικό χωριό Μέγα Δέρειο του Έβρου Χαρά Νικοπούλου, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρρας, οι πρώην φυλακισθέντες της «Ομόνοιας» Θεόδωρος Βεζιάνης και Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο έπαρχος Πωγωνίου Χρήστος Μεϊντής και εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου « ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ».

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: