Ο Τσερβένκοφσκι, το αεροσκάφος και ο … Μέγας Αλέξανδρος

Το αεροπλάνο που θα μετέφερε στην Αθήνα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» για τρεις βασικούς λόγους.

Θα έφερνε στα φτερά του, τα διακριτικά «ΜΑΤ» («Μακεδονικές Αερογραμμές»), θα απογειωνόταν από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Alexander the Great» των Σκοπίων και στα διαβιβαστικά έγγραφα, ως χώρα προέλευσης θα αναφερόταν, «Μακεδονία».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό, θα αποτελούσε μια έμμεση αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» αλλά και έμμεση αποδοχή των ανιστόρητων ισχυρισμών των γειτόνων, για την αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα εφημερίδων στα Σκόπια, το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας, ενημέρωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας, πως είναι «καλοδεχούμενος» στην Αθήνα, αλλά λόγω της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει με αεροσκάφος που θα έφερνε επάνω του, τα διακριτικά της χώρας ως «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αν και του προτάθηκε να έρθει οδικώς μέχρι την Θεσσαλονίκη και από εκεί να πετάξει για την Αθήνα, αρνήθηκε και ανακοίνωσε πως ακυρώνει την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Μια τέτοια κίνηση από τις ελληνικές, δεν συμφωνεί με τους διεθνείς νόμους και κανόνες και δεν και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στις προσπάθειες για κοινές ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μπράνκο Τσερβένκοσφκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είχε προσκληθεί από τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να λάβει μέρος σε φόρουμ για τη «διαχείριση των υδάτινων πόρων στη νοτιοανατολική Ευρώπη» στις 13 Ιουνίου.
Παρά την πρόσκληση όμως, και όπως πρώτη αποκάλυψε την Τετάρτη το μεσημέρι η Zougla.gr, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ουσιαστικά «βέτο» στον ομόλογό του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να φτάσει στην Αθήνα με αεροπλάνο των «Μακεδονικών Αερογραμμών», δηλαδή της επίσημης αεροπορικής εταιρίας της ΠΓΔΜ, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η Αθήνα και η γειτονική χώρα έχει προσφύγει για το θέμα αυτό σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Μιχάλης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: