Ζήτημα μεινότητας στη Θράκη…

«Να γίνουν η Ίμβρος και η Τένεδος οι απτές αποδείξεις του σεβασμού της Τουρκίας στα δικαιώματα των πολιτών της και πρότυπο της ελληνοτουρκικής συνεργασίας» είναι η φιλοδοξία που εκφράζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τη σχετική έκθεση παρουσίασε ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι απόρροια της κοινής πρωτοβουλίας που ξεκίνησαν το 2005 η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Μουράτ Μερτσάν, επικεφαλής -τότε- της ελληνικής και τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Γκρος υπογράμμισε «την ελληνική προέλευση και την ελληνική ταυτότητα των νησιών».

Με το κείμενο του ψηφίσματος η Επιτροπή κατακρίνει τα μέτρα που πήρε η τουρκική κυβέρνηση, κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, που είχαν ως συνέπεια την ερήμωση των νησιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, στις απαλλοτριώσεις γης και κατασχέσεις περιουσιών, καθώς και σε διαφόρων μορφών παρενοχλήσεις των κατοίκων.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση χαιρετίζει τις τελευταίες «θετικές προσπάθειες» που έχουν γίνει με τις πρόσφατες ανακαινίσεις της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Ίμβρου, την προγραμματισμένη ανακαίνιση του καθεδρικού ναού Αγία Μαρίνα και του καμπαναριού της κοινοτικής εκκλησίας στην Τένεδο.

Προτρέπει, όμως, την τουρκική ηγεσία «να αναλάβει θετικές δράσεις, με στόχο τη διατήρηση του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα των νησιών και να υιοθετήσει θετική προσέγγιση προς τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους και τους απογόνους τους».

Με τροπολογίες στο ψήφισμα διευκρινίσθηκαν εκφράσεις που μιλούσαν για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ύστερα από αίτημα των Τούρκων βουλευτών. Έπειτα από ελληνική παρέμβαση η Ολομέλεια συμφώνησε τελικά με την έκφραση «μουσουλμανική μειονότητα με άτομα τουρκικής καταγωγής, πομάκους και ρομά», απορρίπτοντας την έκφραση «τουρκική μειονότητα».

Με την ευκαιρία του ψηφίσματος έγιναν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης πολλαπλές παρεμβάσεις από τους Τούρκους ευρωβουλευτές, που κατηγόρησαν τον εισηγητή για μη ισορροπημένη έκθεση, έκαναν πολλές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν, μιλώντας αρνητικά για την Ελλάδα και υπογράμμισαν την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, που δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα, χώρα – μέλος της ΕΕ».

Από την πλευρά του, υπερασπιζόμενος την έκθεσή του και μιλώντας για «ισορροπίες», ο εισηγητής, Αντρέας Γκρος, δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά Κω και Ρόδο, για να συντάξει δεύτερη έκθεση σχετικά με «τις τουρκικές μειονότητες» που ζουν στα νησιά αυτά.

Πηγή: http://www.e-tipos.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: